Steden in Le Marche

Ontdek de prachtige middeleeuwse stadjes van onze streek

Steden en dorpjes in Le Marche

Onze agriturismo vormt een prima startpunt om allerlei schilderachtige stadjes en dorpjes in de omgeving te ontdekken. Op deze pagina beschrijven we er een aantal en vertellen we je de 'highlights' van ieder stadje. Sommige dorpjes in de Marche kunnen behoorlijk uitgestorven zijn, zeker op bepaalde tijdstippen van de dag. Onze tip is dan ook om je bezoek ofwel 's ochtends (tot 13:00) ofwel 's middags na 16:30 te plannen. De winkels zijn dan geopend waardoor er meer 'leven' in de stad is. Om de sfeer van een stadje nog beter te proeven is het ook leuk om te gaan als het markt is. In de zomer kun je daarnaast de kalender met festiviteiten in de gaten houden en zo je bezoek nog interessanter maken.

Overzicht steden Marche

  • Treia: Uno dei piu belli borghi d’Italia
  • San Severino Marche: Piazza del Popolo en Due Torri
  • Macerata: Universiteitsstad met openluchttheater
  • Tolentino: Middeleeuwse stad rijk aan kunst en geschiedenis
  • Loreto: Bedevaartsoord met magnifieke kathedraal
  • Recanati: Geboortestad van dichter Giacomo Leopardo
  • Osimo: Ooit het centrum van Le Marche
  • Sarnano: Prachtig bergdorp in het hart van de Sibillini
  • Torre di Palma: Indrukwekkend dorp op een rots aan zee


Meer tips over de Marche vind je in ons gratis E-Book >>

Treia

Treia is een prachtig middeleeuws dorp rijk aan geschiedenis, kunst, cultuur en eeuwenoude tradities. Treia is dan ook niet voor niets uitgeroepen tot een van de mooiste dorpjes van Italie…. Oftewel `Borghi più belli d’Italia`.De stad is ommuurd en heeft 7 poorten. Dwaal door de smalle straatjes en bezoek het Piazza della Repubblica. Het centrale plein wordt omgeven door mooie gebouwen, waaronder de prachtige ‘Chiesa San Filipo’ en heeft een geweldig uitzicht dat zich uitstrekt vanaf de Monte Sibillini via de Gran Sasso richting de Monte Conero en de Adriatische zee.

Tijdens je bezoek aan Treia moet je zeker de ‘Calcioni’ eens proeven (te verkijgen bij de lokale bakker). Treia staat bekend om deze heerlijke lekkernij, een gevuld Pecorino kaaskoekje, een combinatie van zoet en hartig. Goed te combineren met een glas Verdicchio wijn, biertje of kopje koffie op het terras.

De eerste zondag in augustus vindt in Treia de ‘Disfida del Bracciale‘ plaats. Een middeleeuws balspel waarbij tussen de verschillende wijken uit de stad gestreden wordt om de winst. Een prachtig spektakel om te zien, welke begint met een historische optocht van de groepen uit de wijken en eindigt met de daadwerkelijke wedstrijd op het terrein buiten de stadsmuur. In Treia bevindt zich een klein museum waar meer te zien en te lezen is over deze eeuwenoude balsport (sleutel te halen bij Pro Loco, de lokale VVV).

Tip: Bezoek Treia wanneer er markt is of aan het einde van de dag voor meer ‘leven’ en activiteit in de stad. In de zomer organiseren wij een wekelijkse stadstour door Treia met lokale (Engels sprekende) gids.

Tips voor Treia

Restaurants in Treia

Te zien in Treia

Ligging t.o.v. Case Leonori

Treia in beeld

San Severino Marche

San Severino Marche bestaat eigenlijk uit twee delen. Het kasteel op de top van de Monte Nero welke werd gebouwd in de vroege Middeleeuwen nadat de oude Romeinse stad Septempeda werd verwoest. De Septempedani besloten toen om uit de vallei te verhuizen en een nieuwe stad op te richten op de top van de Monte Nero. In de 13e eeuw ontwikkelde de stad zich verder langs de helling. De due Torri (Smeducci) kijken uit over de stad en hadden als functie verdediging, waarneming en signalering naar de andere torens van de kastelen in de omgeving, onder andere Castello di Pitino en Castello Aliforni. Het kasteel heeft een Archeologisch museum, zeer de moeite waard om met kinderen te bezoeken!

Het hart van de stad is het prachtige Piazza del Popolo met zijn karakteristieke ovale vorm. Aan de zuidkant van het plein vind je het 18e eeuwse Palazzo Comunale, aan de andere kant vind je de kerk van San Giuseppe met zijn rococostijl gevel. Op het plein bevindt zich tevens het Feronia-theater waarvan het interieur in neoklassieke stijl is.

Het plein is het levendige hart van de stad met zijn talloze winkeltjes, bars en restaurant. Op zaterdag vindt hier de wekelijkse markt plaats. Tip: eindig hier op een terras (Pinos Bar of Bar Central) voor een echte aperitivo!!

Tip: Sinds 2020 zijn er 2 nieuwe interactieve stadswandelingen te verkrijgen bij de lokale VVV (Pro Loco). Dit is een echte aanrader!!

Vlakbij het station vind je tevens een klein stadspark. Koop een echte Gelato bij Bar Dello Stadio en wandel ook eens door dit schaduwrijke park (met speeltuin).

Tips voor San Severino Marche

Restaurants in San Severino Marche

Te zien in San Severino Marche

Ligging t.o.v. Case Leonori

San Severino Marche in beeld

Macerata

Macerata, de hoofdstad van de gelijknamige provincie, is naast een levendige studentenstad de tweede operastad van Italië. De stad is bekend om zijn prachtige openluchttheater “Sferisterio”. Van  half juli tot en met half augustus vindt hier het beroemde operafestival plaats met ieder jaar een ander thema. Tickets zijn online beschikbaar. Check de website voor de actuele beschikbaarheid www.sferisterio.it. Mocht je in de gelegenheid zijn dan is het een echte aanrader. Een avondje uit tussen de “opgedofte” Italianen die naar de opera gaan. Het sferisterio is ook overdag zonder voorstelling te bezichtigen.

Op het centrale plein “Piazza della Liberta” vind je de Torre dei Tempi con Orologio Planetario. Mocht je toevallig rond het middaguur in de buurt zijn dan kun je om exact 12 uur kijken naar de ronddraaiende wijzers en luisteren naar de klok. Rondom het plein bevinden zich leuke barretjes, terrassen en restaurants.

Bezoek ook eens het Palazzo Bonaccorsi (beroemd om zijn Aeneaszaal, een pas gerenoveerd meesterwerk uit de 18eeeuw) met het Museo della Carozza (museum van de koets – leuk voor kinderen). Ben je een groot fan van Barok dan kun je je hart ophalen bij de Basilica della Misericordia, Parrocchia Santa Maria delle Vergini en de Chiesa San Filippo Neri. Drie indrukwekkende kerken geheel in Barok-stijl gebouwd.

Tip: Macerata kun je het beste of in de ochtend bezoeken (tijdens de markt op woensdag) of aan het begin van de avond. De stad komt tot leven zodra de temperaturen aangenaam worden. In de zomermaanden worden er regelmatig evenementen georganiseerd.

Tips voor Macerata

Restaurants in Macerata

Te zien in Macerata

Ligging t.o.v. Case Leonori

Macerata in beeld

Tolentino

Een wat kleinere oude Middeleeuwse stad rijk aan kunst en geschiedenis. Halverwege gelegen tussen de kust en het Sibillini-gebergte. De stad biedt vele historische en toeristische attracties waaronder de basiliek van San Nicola , prachtige middeleeuwse huizen, de kathedraal en verschillende romaanse kerken en pleinen.

De grootste bezienswaardigheid in Tolentino is de Basiliek van San Nicola. Deze kerk werd gebouwd in de dertiende en veertiende eeuw en meerdere malen uitgebreid en gerestaureerd. Het pronkstuk van de kerk is de gotische Capellone di San Nicola, in de kapel bevindt zich de graftombe met daarin het lichaam van San Nicola. Bezoek ook de naastgelegen kloostergang met prachtige fresco’s.

Wandel na je bezoek aan de Basilica ook eens door de smalle steegjes en straatjes van het historische centrum en eindig op het belangrijkste plein van Tolentino, het Piazza della Libertà. Het plein wordt gedomineerd door het Sangallo-paleis , het stadhuis en de klokkentoren allemaal gebouwd in de Renaissance. Helaas zijn op dit moment nog duidelijk de gevolgen zichtbaar van de aardbeving. Nog veel gebouwen zijn omgeven door steigers, maar een bezoek aan deze stad blijft nog zeker de moeite waard.

Bereik de stad via de Ponte del Diavolo, oftewel de duivelsbrug. De legende vertelt dat deze brug in 1 nacht is gebouwd met hulp van de duivel.

Tip: Vlakbij Tolentino ligt de ‘Abbadia di Fiastra‘, een prachtig oud kloostercomplex, omgeven door een natuur/ wandelgebied.

Tips voor Tolentino

Restaurants in Tolentino

Te zien in Tolentino

Ligging t.o.v. Case Leonori

Tolentino in beeld

Loreto

Een van de bekendste bedevaartsoorden ter wereld. Op het plein vind je namelijk de Basilica della Santa Casa (hier virtueel te bezoeken), met binnenin het Huis van Maria uit Nazareth. Volgens de overlevering is het huis van de Heilige maagd Maria (daar waar Jezus opgroeide), ter bescherming tegen de Turkse invallers, op de boot vanuit Israël naar Ancona vervoerd. Eenmaal in Italië werd er door de toenmalig vervanger van de paus besloten om het naar Porto Recanati te verhuizen. Om vervolgens in een bosrijke omgeving op een heuvel te eindigen.

Vanaf dat moment is Loreto ontstaan! Direct na de aankomst van de Heilige Maagd Maria is er een rijkversierde Duomo gebouwd. Loreto wordt ook wel “klein” Rome genoemd. Naast de Duomo vind je er ook een prachtige schatkamer, Sala del Tesoro, ook wel de Sixtijnse kapel van Le Marche genoemd. De schatkamer bevat de meest prachtige geschenken van pelgrims over de hele wereld. Om dit alles te beschermen tegen dieven is er een militair fort omheen gebouwd. Vanaf het fort heb je een geweldig uitzicht op de basiliek maar ook op de stad Loreto en het prachtige omliggende heuvellandschap.

Op het piazza della Madonna bevindt zich tevens het Palazzo Apostolico waar ruim 250 jaar aan is gewerkt, een 75 meter hoge klokkentoren en een barokke fontein op het plein.

Gelovig of niet…. Een bezoek aan deze indrukwekkende plek mag zeker niet ontbreken tijdens je vakantie. Tip: zorg voor gepaste kleding anders mag je niet naar binnen.

Tips voor Loreto

Restaurants in Loreto

Te zien in Loreto

Ligging t.o.v. Case Leonori

Loreto in beeld

Recanati

Recanati is een typische balkonstad “citta balcone” met vergezichten over de omliggende heuvels en valleien. Tevens is het de geboortestad van Giacomo Leopardi, geroemd dichter, schrijver en filosoof van de Italiaanse literatuur.

Recanati ligt op ongeveer 290 meter hoogte tussen de valleien van de rivieren Potenza en Musone. Wandel door de stad en laat je verleiden om te (ver)dwalen door de verschillende sfeervolle steegjes.

Aan het centrale plein “Piazza Leopardi” vind je het standbeeld van Leopardi, de Torre del Borgo, en het Palazzo Comunale (gemeentehuis). Aan het plein vind je tevens diverse terrassen waar het prima toeven is met een caffe en brioche, een lunch of een aperitivo!

Wil je toch iets meer cultuur snuiven, breng dan een bezoek aan “Casa Leopardi” het geboortehuis van deze gelijknamige dichter. Hier vind je eindeloos veel boeken in de familiebibliotheek.

Of wandel ook even naar het Piazza di Sabato del Villagio. Dit plein is vernoemd naar een gedicht van Leopardi. Aan dit plein vind je tevens de Santa Maria di Montemorello kerk. Dit is de kerk waarin Leonardi is gedoopt.

Tip: Op zaterdag wordt de weekmarkt gehouden en is het gezellig druk in de stad.

Tips voor Recanati

Restaurants in Recanati

Te zien in Recanati

Ligging t.o.v. Case Leonori

Recanati in beeld

Osimo

Osimo, hoog gelegen op een heuvel, is al van verre te bewonderen. Via prachtige slingerwegen bereik je de onderkant van de stad. Parkeren kun je op het grote Maxiparcheggio van waaruit je met een soort kabelbaan met glazen de lift de berg opzoeft.

Zodra je het Centro Storico binnen wandelt, valt je op hoe levendig het er is. De oude stadskern bestaat uit zeer mooie gerestaureerde gebouwen en gezellige kleine straatjes.

De Corso Mazzini is de hoofdstraat met diverse winkels en boetiekjes. Een aanrader is de Citywalk van Ciaotutti.nl. Met deze stadswandeling zie je alle hoogtepunten van de stad met uitgebreide interessante informatie.

Mocht je van grotten houden dan is een bezoek aan de ondergrondse stad een aanrader “Grotte del Cantinone”. Verborgen onder de stad bevindt zich een gangenstelsel uitgehouwen in zandsteen. De tunnels dienden als verdediging maar ook als toevoer van water. Via het toeristenbureau aan de Via Fonte Magna kun je met gids (verplicht) een rondleiding krijgen.

Tip: Bekijk zeker ook de kathedraal nabij het centrale plein en de bijhorende doopkapel met prachtige plafondschilderingen.

Tips voor Osimo

Restaurants in Osimo

Te zien in Osimo

Ligging t.o.v. Case Leonori

Osimo in beeld

Sarnano

Sarnano, een prachtig 13de-eeuws dorp tegen de hellingen van de Monte Sibillini gebouwd met een indrukwekkend mooi historisch centrum (centro storico). Het staat dan ook niet voor niets op de lijst van de ‘Borghi più belli d’Italia‘! Vanaf het centrale plein in het oude centrum heb je een adembenemend mooi uitzicht op de Sibillini. In de stad vind je diverse leuke restaurantjes en barretjes. Op donderdag is het markt en gezellig druk. Aan de rand van de stad bevindt zich een parkje “Parco del Serafino”met een nieuwe speeltuin voor jonge en oude kinderen.

La Cascatelle di Sarnano (watervallen) liggen ongeveer 1,5 km van het centrum van Sarnano. Je wandelt er in ongeveer 20 a 30 minuten naartoe. Heerlijk om even af te koelen op een warme dag. Sinds kort is er een wandeling genaamd “Via delle Cascate Perdute”. Dit is een makkelijke wandeling van 6 km die je langs drie vergeten watervallen leidt. Deze zijn lange tijd verborgen geweest door een overvloed aan vegetatie en sinds 2020 weer vrij gemaakt.

Sarnano is tevens een belangrijk kuuroord. De stad is gelegen tussen twee rivieren, de Rio Terro en de Tennacola, het grondgebied is rijk aan waterbonnen met geneeskrachtige eigenschappen. Breng eens een bezoek aan Terme di Sarnano ( www.termedisarnano.it ).

Vanaf Sarnano kun je een prachtige bergweg  volgen die je naar de top (Sassotetto) leidt. Hier kun je prachtig wandelen op de Piani di Ragnolo en beklim je de Monte Pizzo Meta.

Tips voor Sarnano

Restaurants in Sarnano

Te zien in Sarnano

Ligging t.o.v. Case Leonori

Sarnano in beeld

Torre di Palma

Op de top van een glooiende helling die afloopt naar zee ligt het Middeleeuwse dorpje Torre di Palma. Een middeleeuws kasteel gebouwd ter verdediging ligt indrukwekkend op een rots met een fenomenaal uitzicht over de zee.

Torre di Palme is een geliefd dorp door zijn charmante en romantische uitstraling. Blijf niet op de “hoofdstraat” maar laat je meevoeren door de vele kleine straatjes waar het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan.

Een bezoek aan de Sant’Agostino kerk mag zeker niet ontbreken. Hier vind je het originele altaarstuk van Vittore Crivelli. Een indrukwekkend veelluik met afbeeldingen van de heiligen omsloten door een vergulde houten frame. Als je goed kijkt zie je dat er 3 panelen ontbreken. Het altaarstuk is gestolen in 1972 maar niet veel later in zeer slechte staat weer teruggevonden en in ere hersteld.

Aan het einde van de hoofdstraat heb je een panoramisch uitzicht over de zandstranden van Porto San Giorgio met zijn moderne jachthaven.

Tip: maak een wandeling in het naastgelegen Cugnolo bos. Hier loop je een simpele wandeling door een schaduwrijk bos. Zeer geschikt voor kinderen. De wandeling leidt je naar de Grotta degli Amanti (grot der geliefden).

Tips voor Torre di Palma

Restaurants in Torre di Palma

Te zien in Torre di Palma

Ligging t.o.v. Case Leonori

Torre di Palma in beeld

Bekijk ons aanbod van appartementen en doe een aanvraag

Bel of App ons

Bel ons mobiel op: +39 334 7052081 of +31 618068211 of vast op +39 0733 1680099 (met 0)

Stuur een mail

Mail ons op: info at caseleonori punt nl

Schrijf of bel aan

Case Leonori Contrada Santa Maria in Piana 81 62010 Treia (MC) Italië (Let op: gebruik ons adres niet in je navigatie)

Contactformulier