Stadstour Treia

Home » Blog » Steden Le Marche » Stadstour Treia

Onze eigen gemeente Treia is een echte Italiaanse, middeleeuwse vestingstad met smalle straatjes en een mooie stadswal. Vanaf de zomer van 2021 organiseren we een stadstoer om de stad echt te leren kennen.

Treia is onderdeel van de ‘Borghi più belli d’Italia’, een erkenning die alleen de mooist bewaarde en gerestaureerde stadjes in Italie krijgen. We sturen onze gasten dan ook altijd voor een bezoek aan onze stad en een koffie op de piazza. Na terugkomst kregen we meestal dubbele reacties ‘prachtig stadje maar na een uurtje waren we wel klaar’ of ‘mooi hoor, maar wonen er wel mensen’?

Plannen van je bezoek

Zoals bij veel kleinere steden in Le Marche het geval is, moet je je bezoek goed timen om ook wat reuring van de lokale bevolking te hebben. Als de weekmarkt plaatsvindt, ’s ochtends voor 09:00 als er koffie wordt gedronken in de barretjes voordat de werkdag begint of juist aan het einde van de dag rond aperitivo tijd. Treia kan anders binnen de stadsmuren een verlaten en doodse indruk maken, wat helaas niet uitnodigt tot een uitgebreid bezoek.


We bespraken onze frustratie hierover vaker met de gemeente en de lokale VVV. Er werden wat vage beloften gedaan voor een stadsgids en een tour maar concrete acties bleven uit. Totdat wij meerdere malen ‘Leonardo’ in de stad zagen spreken bij lokale evenementen en bij bezoek van delegaties van (toeristische) instanties. Leo is een echte Treiaan, helemaal gek van de Romeinse geschiedenis en trots op de historie van Treia.

Enthousiaste stadsgids

Na een afspraak met Leo en het bespreken van ons eigen idee voor een kleine stadstour voor onze gasten was hij direct enthousiast. En zo leidt hij nu in het hoogseizoen iedere week een groepje van onze gasten rond en toont hij hen de mooiste plekjes in Treia. Hierbij vertelt hij vooral ook veel over de geschiedenis van de stad en natuurlijk over de bekende balsport ‘Bracciale’.

Wij blij, Treia blij met de bezoekers (die aansluitend vaak lunchen in de stad) en Leo blij met de bijvangst van zijn tours: in contact komen met allerlei mensen, zijn Engels kunnen oefenen en als het kan de (Italiaanse) politiek bespreken.

Comments are closed.