Monte San Vicino: parel in Le Marche

De Marche is een regio in midden Italië die steeds meer ontdekt wordt door toeristen. Geliefd onder Nederlanders vanwege het authentieke karakter van de stadjes, heuvelachtig landschap en vriendelijke bevolking…zonder drommen toeristen.

Ook de Italianen zelf ontdekken de streek steeds meer, zo ontvangen wij zelf ook regelmatig met name gasten uit Noord Italië die de rust en frisse lucht opzoeken van de ‘campagna’.

De bekende highlights zoals de Monte Conero, de stranden van Sirolo & Numana, bedevaartsoord Loreto, de grotten van Frasassi en het Sferisterio in Macerata zijn bij de meeste Marche liefhebbers wel bekend. We laten je echter graag kennis maken met een van de verborgen parels in de Marken: de Monte San Vicino met een omliggend wandelnetwerk van meer dan 30 uitgezette routes.

Blikvanger in de Marken

De Monte San Vicino is met bijna 1500 meter hoogte een echte blikvanger in de Marche. Door de centrale ligging is deze berg zichtbaar vanuit een groot deel in de streek. Zo diende zij lang geleden al als referentiepunt voor reizigers te voet en te paard. Het uitzicht vanaf de top (via de ‘makkelijke’ wandeling 112A in 45 minuten te bereiken) is magnifiek en indrukwekkend, je kunt een groot deel van de Marche tot aan de Adriatische zee zien liggen.

Nationaal Park met uitgebreid wandelnetwerk

Sinds 2009 maakt San Vicino onderdeel uit van het ‘Riserva naturale regionale del Monte San Vicino e del Monte Canfaito’ en is er een uitgebreid, goed bewegwijzerd wandelgebied te vinden. Alle wandelingen staan beschreven op de officiële website van het park en hebben ieder een uniek nummer. Het is wel aan te raden een gekozen wandeling op deze website aan te klikken en de beschrijving (na door Translate te hebben gehaald) mee te nemen. Soms moet er op een kruispunt, bij een drinkbak of rivierbedding een pad in worden geslagen welke niet door een bordje wordt aangegeven. Iedere route is uniek en voert je door bossen, kloven & dalen en laat je zien waarom je zo mooi kunt wandelen in Le Marche!

Canfaito Bos

In het park ligt tevens het Canfaito bos, een uitgestrekt gebied met eeuwenoude beukenbomen. Vooral in de herfst drukbezocht en zeker de moeite van een bezoek waard als de bladeren goudbruin kleuren en iedereen probeert de perfecte foto te maken. Alleen al de rit van de rotonde bij dit bos naar de parkeerplaats is de moeite waard als je in sprookjesachtige sfeer tussen de bomen door heenrijdt. Over deze parkeerplaats gesproken: zet je auto zeker daar neer, als je langs de weg parkeert riskeer je een boete van de lokale politie die regelmatig controleert.

Andere hoogtepunten rondom San Vicino zijn de kloofwandelingen ‘Gola di Jana’ en ‘Bocca di Pecu’, het bergdorp ‘El Cito’ met Tibetaanse uitstraling en het dorpje ‘Braccano’ waar je talloze muurschilderingen kunt vinden op de huizen.

Het wandelgebied ligt op 30-45 minuten rijden van onze agriturismo, afhankelijk van welke route je kiest.

Comments are closed.